Odborné soutěže na Obchodní akademii

Na přelomu měsíců únor a březen 2019 se na naší škole konala Právní soutěž, které se zúčastnilo celkem 29 studentů. Obsahem soutěže byly základní právní pojmy, právo živnostenské i korporátní, právo občanské, pracovní, ústavní a správní.

Za třídu OA3 se zúčastnilo soutěže celkem 11 studentů. Na 1. místě se umístila Petra Žáková, 2. místo obsadila Libuše Jatiová a 3. místo patří Martinu Kozlovi.

Třídu OA4 reprezentovalo 13 studentů, kteří vyhráli v tomto pořadí: 1. místo Linda Furmanková, 2. místo Karel Nečesal a 3. místo Marie Uhelszká.

Za třídu H4B soutěžilo 5 studentů, 1. místo vyhrála Oldřiška Schwubová, 2. místo obsadila Zuzana Kunertová a 3. místo zaujala Eliška Jiroušková.

 

Ve stejném období se konala také Daňová soutěž, které se zúčastnilo 37 studentů napříč studijními obory. Soutěž obsahovala základní pojmy z daňové terminologie, dotýkala se oblastí – Daně z příjmů fyzické a právnické osoby, Daně z přidané hodnoty, spotřební daně, majetkové daně, silniční daně, ekologické daně a také naší nejmladší daně – Daň z hazardu.

Soutěž absolvovalo 9 studentů ze třídy H3A, 14 studentů z OA3 a 14 studentů z OA4.

Z jednotlivých tříd vyhráli tito studenti: z H3A 1. místo Jakub Směšný, 2. místo Alexandra Odrášková a 3. místo Kateřina Lukášová, z OA3 1. místo Martin Kozel, 2. místo Petra Žáková a 3. místo Michal Prokeš spolu s Kristýnou Walterovou.

Studenti OA4 soutěžili nejen v teoretické oblasti, ale také ve výpočtu a sestavení ročního daňového přiznání fyzických osob. 1. místo obsadili Lukáš Kocúr, Jolana Růžičková a Linda Furmánková, na 2. místě se umístila dvojčata Helena a Karel Nečesalovi a 3. místo zaujala Eva Gavlasová.

 

Dne 6. března 2019 se konala Ekonomická soutěž, která byla určena pro studenty 3. a 4. ročníků obou oborů. Celkem se soutěže zúčastnilo 31 studentů: 2 studentky z HŠ, 13 studentů z OA3 a 16 studentů z OA4. Soutěž obsahovala teoretickou oblast napříč tématy jako mikroekonomie a makroekonomie, finanční trhy, bankovnictví, daňová a celní problematika, Evropská unie a jiné mezinárodní organizace apod. Studenti oboru Obchodní akademie absolvovali také výpočty z oblastí mezd, kalkulací ceny výrobku atd.

Ze 3. ročníku oboru Obchodní akademie se na 1. místě umístila Libuše Jatiová, 2. místo obsadila Sarah Šebková a 3. místo patří Marku Furikovi.

Z OA 4 se studenti umístili takto: 1. místo Karolína Ditmarová, 2. místo Linda Furmánková, 3. místo Lukáš Kocúr spolu s Karlem Nečesalem.

 

Všem zúčastněným děkujeme a těšíme se na další soutěže.

Ing. Jana Paulová, učitelka odborných předmětů