Gastronomie je krásná dřina
Dne 4. 6. byla na naší škole pro zájemce připravena přednáška Jana Knedly, kuchaře a později zástupce šéfkuchaře v nejlepších dvou a tříhvězdičkových michelinských restauracích. Vyprávěl nám o svých zkušenostech v oblasti české i zahraniční gastronomie.
Jeho cesta začala, když odmaturoval v roce 2007 na naší škole a vydal se pracovat do hotelu Hilton v Glasgow. Pak působil v jižní Itálii, Londýně, Petrohradu, Dubaji, Zwolle, Hong Kongu a mnoha dalších zemích.
Jeho vyprávění bylo velmi zajímavé, popisoval nám, co všechno se musel naučit, zažít, vyzkoušet, ale i vydržet. Také nám sdělil, kde bral inspiraci k vytvoření jeho jídel.
Když nastal čas na otázky, ptali jsme se ho, jaké má další cíle, názory na českou kuchyni, nejoblíbenější zahraniční kuchyně a spoustu dalších, na které nám ochotně odpovídal. Velmi mě potěšilo, že i přes to, jak nám sám řekl, se mu nejvíce líbilo v Itálii, tak si chce založit restauraci na jižní Moravě. Vyprávěl velmi poutavě o svých zážitcích a uměl je skvěle podat, takže zaujal i všechny posluchače. Jeho prezentace byla obrázková, tudíž jsme si mohli prohlédnout nějaká jídla, která on sám vymyslel, vytvořil a připravil. Příští školní rok nám předvede své umění praktickými ukázkami, na což se velmi těším.
Pokud si otevře svou vysněnou restauraci, nebudu váhat a určitě se přijdu podívat a ochutnat skvělé jídlo.
Martina Bártová H2B