Simulovaný soud

Simulovaný soud

V pondělí 14. 5. 2018 se osmnáct žáků třetího ročníku oboru hotelnictví zúčastnilo simulovaného soudního jednání na Právnické fakultě Univerzity Karlovy v[nbsp]Praze.

Ve spolupráci se studenty a pedagogy této univerzity si žáci předem museli nastudovat zadaný soudní případ, rozdělit si role soudců, státních zástupců, obhájců, obžalovaného, poškozené i svědků. Jednalo se o fiktivní žalobu spolužačky na spolužáka pro omezování osobní svobody. Každý s[nbsp]účastníků dostal z[nbsp]fakulty pokyny ke své roli a návod, jak ji sehrát. Vše ostatní již bylo na žácích a je nutné konstatovat, že se svých rolí zhostili velmi dobře a při simulovaném soudu studenti práv nemuseli téměř zasahovat a opravovat je. Byla nám dána k[nbsp]dispozici cvičná soudní síň i taláry pro soudce, státní zástupce i obhájce, takže jednání mělo všechny náležitosti a žáci si na vlastní kůži mohli vyzkoušet, jaké to je, být přímým účastníkem soudního jednání.

Po ukončení simulovaného soudu jsme ještě navštívili pětihvězdičkový hotel The Grand Mark přímo v[nbsp]centru Prahy a ochotná slečna průvodkyně nás po něm provedla. Žáci navštívili lobby bar, některé z[nbsp]pokojů, hotelové SPA a krásnou zahradu.

Po ukončení společného programu zbyla i chvilka na individuální program, kterou někteří žáci využili k[nbsp]samostatné prohlídce historického centra Prahy a někteří k[nbsp]nákupům.

Myslím, že se nám vzdělávací exkurze velmi vydařila, žáci mohou nabyté znalosti uplatnit při výuce práva a při výuce hotelového provozu i marketingu. Už se těšíme na podzimní exkurzi, kdy navštívíme expozici České národní banky a Muzeum Karlova mostu, což bude zase přínosem pro výuku ekonomiky, cestovního ruchu a průvodcovství.

Chtěli bychom touto cestou poděkovat KPŠ za příspěvek na dopravu.

Žáci H3B a část H3A a Zuzana Zbranková