Projekt V4 Gen Mini Grant
Dne 15. 4. 2024 jsme na partnerské škole ZSG ve Wroclawi zahájili druhou část našeho česko-polského projektu s názvem „Cross-border Workshops on Vocational Competences: Culinary Adventure“, který realizujeme díky štědré podpoře Visegradského fondu. Naši skupinu přivítalo vedení polské školy, následovalo setkání s polskými studenty a ohlédnutí za první částí projektu, která proběhla v Jeseníku. Potěšilo nás, že na mezinárodní soutěži, která se minulý týden konala ve Wroclawi, uplatnili polští studenti i dovednosti, které se naučili na našich workshopech „V4“ v Jeseníku. Dále násedovalo seznámení s pokrmy, které by měly být studenty připraveny v následujících dnech a prezentovány hostům. V odpoledních hodinách provedl profesionální průvodce účastníky projektu po Wroclawi, krásné metropoli Dolního Slezska, a seznámil studenty se svou prací i po stránce odborné.
Tématem druhého dne česko-polského projektu financovaného Visegradským fondem byla gastronomie českého Slezska. Byly zvoleny recepty méně častých ale zajímavých slezských jídel. Studenti společně připravovali kuřecí prsa s višňovou omáčkou a slezské tvarohové knedlíčky plněné jablky, na závěr pak na přání polských kolegů hanácké vdolky, které sice nejsou tradičně slezské, ale jsou velmi oblíbené. Příprava zejména sladkých knedlíčků byla výzvou pro studenty, ale výsledek byl perfektní. Společné odpoledne pak studenti strávili v zoologické zahradě, která patří k těm nejlepším v Polsku.
Vyvrcholením workshopů byl slavnostní oběd s prezentací pro pozvané hosty, který proběhl ve středu 17.4. Po prezentaci o činnosti Visegradského fondu, který poskytl grant na realizaci společného česko-polském projektu Hotelové školy Vincenze Priessnitze a Obchodní akademie v Jeseníku a ZSG we Wrocławiu, následoval oběd o několika chodech, který byl výsledkem společné práce studentů z Jeseníka a Wroclawi. Studenti připravili poctivý slezský vývar, guláš se slezskými knedlíčky, szarlotku – křehký jablečný koláč, nechybělo několik druhů čerstvě upečených chlebů a housek, sádlo a domácí kvašené okurky. To vše na dokonale prostřeném stole s čerstvými květinami. Společným odpoledním programem byla návštěva Hydropolisu, což je unikátní vzdělávací centrum o vodě. Budova Hydropolis je bývalá nádrž pitné vody starší než 100 let a expozice je rozdělena do 9 tematických zón. Neméně zajímavým dnem byl pak čtvrtek 18.4., poslední projektový den ve Wroclawi, který začal exkurzí v hotelu Novotel – Ibis. Bývalý hotel „Wrocław“ nyní nabízí moderní pokoje 3* řetězce Ibis a zároveň 4* pokoje řetězce Novotel, které provozuje společnost Accor Group. Posledním bodem byla prohlídka monumentálního obrazu Raclawické panorama. Obraz zachycuje bitvu u Racławic z roku 1794, kdy Poláci zvítězili nad Rusy. Oběd na rozloučenou byl opět ve velkém stylu. Sladkou tečkou byl medovník, kterému v Polsku říkají czeskie ciasto, tedy česká buchta. Všechny nadchlo také vystoupení saxofonistky, studentky ZSG Wrocław. Pro studenty obou škol byl tento projekt skvělou příležitostí navázat přeshraniční kontakty, poznat kulturu a gastronomii „u sousedů“ a naučit se nové dovednosti ve studovaném oboru.
První den akce s názvem „Cross-border Workshops on Vocational Competences: Barista and Sommmelier Novelties“ proběhl podle plánu. Po seznamovací hře čekal české a polské studenty ze ZSG Wrocław úvod do baristiky a všichni měli možnost připravit kávový nápoj pod vedením těch nejlepších baristů. Po workshopu stráveném v kavárně nechyběla prohlídka města. (Děkujeme @VisegradFund)
Úterý strávili studenti ZSG Wrocław a Hotelové školy V. Priessnitze a Obchodní akademie Jeseník na sommelierském workshopu s degustací nejen českých vín, prakticky si vyzkoušeli otevírání a podávání vín, společně navštívili Vlastivědné muzeum Jesenicka a s velkým úspěchem proběhl druhý baristický workshop, kdy si studenti vyzkoušeli tisk obrázků na cappuccino. Projektový den jsme zakončili prohlídkou jesenických lázní. Za podporu děkujeme Visegradskému fondu.
Baristické workshopy, které se konaly v rámci česko-polského projektu financovaného Visegradským fondem, byly ve středu slavnostně zakončeny společenskou akcí „Káva pro hosty“. Akce, na kterou byli pozvaní místní senioři, začala prezentací o činnosti Visegradského fondu, grantech a následně se prezentovaly školy zapojené v projektu – Hotelová škola V. Priessnitze a Obchodní akademie v Jeseníku a Zespół Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu. Po krátké debatě se hosté přesunuli do školní kavárny, kde studenti předvedli své dovednosti a připravili hostům perfektní kávu. O vynikající dezerty ke kávě se postarala Mgr. Jana Chromková. Den byl zakončen exkurzí ve čtyřhvězdičkovém hotelu Vila Regenhart v Jeseníku.
Gastronomický workshop byl náplní posledního projektového dne v Jeseníku. Studenti obou škol připravovali pokrmy tradiční české kuchyně: šunkovou pěnu na domácí bagetce, polévku kulajdu, moravský vrabec, zelí, bramborový a houskový knedlík, kuře na paprice a jako dezert řezy míša. Studenti připravovali pokrmy ve smíšených česko-polských skupinách pod vedením lektorky paní Jany Chromkové a výsledkem byl vynikající oběd. Po obědě následovala diskuze se zhodnocením celé akce, sdílení nápadů a na závěr káva, kterou všichni studenti zapojení v projektu umí dokonale připravit. Druhá část projektu proběhne na partnerské škole ve Wroclawi 15. – 18. 4.
Celý projekt můžeme realizovat díky podpoře Visegradského fondu.
Hotelová škola Vincenze Priessnitze a Obchodní akademie Jeseník získala V4 Gen Mini Grant na realizaci česko – polského projektu s partnerskou školou Zespół Szkół Gastronomicznych Wrocław.
Součástí projektu budou workshopy zaměřené na zvyšování kompetencí v oblasti gastronomie, baristiky a someliérství, sdílení nápadů a exkurze. Projekt bude realizován 19. – 22. 2. 2024 v Jeseníku a 15. – 18. 4. 2024 ve Wroclawi. Projektu se zúčastní 8 českých a 8 polských studentů.
Granty „V4 Gen Mini Grants“ jsou jedním z programů Mezinárodního visegradského fondu a umožňují krátkodobou mobilitu a přeshraniční dialog mezi mladými lidmi.
V4 Gen Mini-Grants and a new project supported by the Visegrad International Fund
The new V4 Gen Mini-Grant supports short-term mobility of youth in the age group 12–30. The Grant promotes democratic values, civic participation, and cross-border dialog among young people.
More information on the Visegrad Fund: https://www.visegradfund.org/
Our Project, supported by the Visegrad International Fund, will focus on practical competences and etrepreneurship. It will be based on short-term internships and training opportunities while fostering entrepreneurial spirit and improving concrete skills.
The following events/visits will be realised:
Event 1: Cross-border Workshops on Vocational Competences: Sommelier and Barista Novelties (Czechia), date: 19 February – 22 February 2024, Jeseník
Event 2: Cross-border Workshops on Vocational Competences: Culinary Adventure (Poland), termín: 15 April – 18 April 2024, Wrocław
Grant: 7200 EUR
Grantee: Hotelová škola Vincenze Priessnitze Priessnitze a Obchodní akademie Jeseník
Project Partner: Zespół Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu, ul. Kamienna 86, 55-047 Wrocław
Direct Participants: 18 participants – 8 students and 1 teacher of V. Priessnitz Hotel Management School & Business School; 8 students and 1 teacher of ZSG Wrocław. All students will be Hotel Management and Hospitality students.