Hotelnictví

Šumperská pražírna Kafe Jesen

Dne 21. 12. 2018 se baristický kroužek zúčastnil otevření nové pražírny Kafe Jesen v Šumperku. Exkurze obsahovala teorii i praktickou ukázku pražení (cca 3 kg kávy), dále ochutnání čerstvých vzorků kávy, malá teorie přípravy kávy i cupping. Nové informace jsme načerpali nejen o způsobu pražení a o alchymii, kterou pražení kávy bezpochybně je, ale také o dovozu a zpracování kávy. Návštěvu jsme ukončili nákupem káv a během na autobus.

Praha a Česká národní banka

Ve dnech 11. a 12. října 2018 se konala exkurze studentů 4. ročníku do Prahy. V progamu byla prohlídka historického jádra Prahy, návštěva Muzea Karlova mostu spojená s hodinovou plavbou po Vltavě a prohlídka expozice Člověk a peníze v České národní bance. Studenti během procházky viděli Václavské náměstí, Betlémskou kapli, Karlův most, Staronovou synogogu, Staroměstské náměstí, Prašnou bránu a Obecní dům. Velice zajímavá byla plavba po Vltavě, při které měli studenti možnost vidět Prahu z trochu jiného pohledu, zaplout do vodního kanálu Čertovka, proplouvat pod oblouky Karlova mostu a prohlédnout si zbytky Juditina mostu, který byl zničen povodní.

Studenti H4A, H4B, Zuzana Zbranková a Aneta Krzystková

Poštovní štola

V úterý 25. 9. 2018 jsme v rámci terénního cvičení předmětu Cestovní ruch a průvodcovství navštívili Poštovní štolu ve Zlatých Horách.

Poštovní štola se nachází zhruba 6 km jižně od města Zlatých Hor, nedaleko podzemních prostorů Speleoterapie. První zmínka o Poštovní štole pochází z roku 1513. Největšího rozvoje důlní činnosti na tomto díle bylo dosaženo ve druhé polovině 17. století, kdy se zde těžily kyzovité měděné rudy, později pak pyrit. V různých úrovních důlního díla jsou dobře zachovalé části ručně sekaných chodeb a komínů z nejstarších období, jakožto i původní vodotěžní zařízení ze dřeva. Nejpozoruhodnějším prvkem v podzemí je však modrá „alofánová“ výzdoba.

Studenti H4B a Zuzana Zbranková

Sommelierská exkurze – vinný sklep v Ořechově

Dne 25. června 2018 se uskutečnila exkurze pořádaná sommelierským kroužkem za doprovodu odborného dozoru Ing. Ivana Prokopa a Mgr. Jany Chromkové. Návštěva rodinné vinice se konala v Ořechově, což je malá vesnice u Uherského Hradiště. Vinař Hynek Stodůlka (několikrát oceněn za svou vinařskou kariéru) nás provedl svým sadem a ukázal nám různé odrůdy vína, které pěstuje. Při povídání a zodpovídání otázek o víně jsme také jeho nejlepší odrůdy degustovali (např. Chardonnay, Rulandské šedé i Rulandské bílé, André atd.). Exkurze probíhala ve sklípku, který jsme si následně prošli. V neposlední řadě jsme si nějaká vína koupili, aby mohli ochutnat i naši známí v Jeseníku. Taktéž jsme navštívili restauraci Samota v Buchlovských kopcích, kde jsme završili naše gastronomické zážitky, poté jsme se s kopou nově získaných informací vrátili zpět domů.

Sommelierský kroužek